Het belang van natuur

Meer natuur, minder angst

Onlangs is met wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat er een duidelijk verband ligt tussen de natuur in een woonomgeving en de gezondheid van de bewoners aldaar. De resultaten zijn niet schokkend, maar wel erg prettig. Angststoornissen komen namelijk aanzienlijk minder voor bij bewoners in een natuurrijke omgeving. Het concept natuur was in dit onderzoek breed opgevat. Hier behoorde bijvoorbeeld niet alleen een park of bos onder, maar ook waterrijk landschap en agrarisch gebied. Lees snel verder wat er precies uit dit onderzoek naar voren kwam!

Verschil in stoornissen

Zoals gezegd is het niet erg verrassend om te horen dat er een positieve correlatie ligt tussen natuur en iemands gemoedstoestand. Hoe meer natuur, hoe beter. Opvallend is wel dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen verschillende stoornissen. Is er in een omgeving meer groen en/of water? Dan komen er duidelijk minder angststoornissen bij de bewoners voor. Echter, stemmingsstoornissen, waaronder depressies, komen alleen minder voor als er meer water in de omgeving is. De hoeveelheid groen is bij deze stoornissen niet zo van belang. Dit geldt ook voor de zelfgerapporteerde algehele gezondheid. Ook daar is de samenhang met water sterker dan die met groen.

Voordelen van wandelen in de natuur

Natuurlijk hangt een gemoedstoestand van veel meer af dan de hoeveelheid water of groen in een woonomgeving. Maar elk klein beetje helpt. Hierbij nog vijf voordelen van een goede wandeling in de natuur:

  • Vermindert stress
  • Verbetert je geheugen
  • Kan dementie voorkomen
  • Kalmeert de zenuwen
  • Levert vitamine D

Ga de natuur in!

Je begrijpt, een beetje extra tijd doorbrengen in de natuur kan nooit kwaad. Het zal iedereen goed doen. Of je nou middenin een bos woont of in een volgebouwde stad. Geen enkel mens zal de positieve gevolgen van een goede boost natuur kunnen ontkennen. Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *