Gemeente Oosterhout (NB) wil niet dat nabestaanden het graf van hun dierbare onderhouden. Dat wordt de richtlijn voor de nieuwe natuurbegraafplaats die momenteel aangelegd wordt. Een van de regels is dat onderhoud verboden is.
Op de natuurbegraafplaats in Oosterhout mogen alleen maar grafmonumenten van natuurlijke, vergankelijk materialen geplaatst worden. Alle geplaatste grafmonumenten moeten zo snel mogelijk vergaan. Het idee is dat de natuur het “overneemt” van de mens.
In de praktijk zal een verbod tot onderhoud voor veel nabestaanden geen straf zal zijn. Het is een feit dat onderhoud van een grafmonument na verloop van tijd een last kan worden. Zeker als de nabestaanden niet in de buurt van het graf wonen.
Duurzame en onderhoudsvriendelijke grafmonumenten voorzagen daarom al in een groeiende behoefte. RVS, Graniet, Corten etc. worden daarom als duurzame en onderhoudsvrije materialen vaak gebruikt voor “onderhoudsarme” grafmonumenten. Maar vergankelijk zijn deze materialen zeker niet – ze weerstaan de tand destijds beter dan de mens.
Het tegenover gestelde van deze vorm duurzaamheid is natuurlijk ook mogelijk: maak monumenten die snel en helemaal vergaan. Die oplossen in de natuur. Dat scheelt regelmatig onderhoud – sterker nog: onderhoud is zelfs verboden!
Vergankelijke materialen die daar zeer geschikt voor zijn komen uit de natuur zelf: hout, bamboe, karton. Ook kan een herdenkingsboom dienst doen als gedenkteken.
De gemeente Oosterhout gaat de natuurbegraafplaats inrichten met veel bomen en struiken. De tijdsduur waarvoor graven worden uitgegeven is minimaal vijftig jaar. In die tijd krijgt de natuur volop de kans om te zorgen dat alles vergaan is.
De gemeente Oosterhout worstelt nu nog met de vraag welke soort kisten straks mogen worden gebruikt? Ook is nog onduidelijk aan welke eisen de kleding van de overledene straks moet voldoen. Synthetische stoffen die in de grond komen vermijd men liever.
Maar een ding is wel zeker: onderhoud verboden!